Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ankylosauriák

2011.08.03

                                    Ankylosaurus                 

                                                                       Fejétől a farkáig vastak páncél borította. Bőrébe csontpáncéldarabkák ágyzódtak, hátán és farkán hegyes tüskék meredeztek, ez utóbbi végén pedig súlyos csontbunkót viselt. Ezzel a védelemmel szemben a ragadozóknak nem volt sok esélyük.

Időszak: felső keéta / Mérete: 10-11 m / Tömege: 4 t / Lelőhely: Észak-Amerika  Nevének jelentése:az ,,összenőtt gyík''                                                                                                             ______________________________________________________________________________________   

                                Euoplocephalus

                    

   Az Euoplocephalusnak - az Ankylosaurushoz hasonlóan - rendkívül erős páncélzata volt, farkán csontbunkóval. Ha ezzel a fegyverrel eltalálta egy ragadozó lábát, akkor a csontját is eltörhette, ami elég nagy probléma a támadónak.

Időszak: felső kréta / Mérete: 6 m / Tömege: 2 t / Lelőhely: Észak-Amerika       Nevének jelentése:a ,,jól vértezett fej''                                                                                                                            ______________________________________________________________________________________

                              Hungarosaurus

     

   A bakonyi lelőhely leggyakoribb dínója a Hungarosaurus. Ez az állat a páncélos dinoszauruszok azaz Ankylosauriák egyik legidősebb képviselője. A testét beborító páncélzat több száz darabból áll, amely kitűnő védelmet nyújtott a támadóval szemben. 

 Időszak: kréta / Mérete: 4 m / Tömege: x t / Lelőhely: Magyarország                   Nevének jelentése: a,,magyarországi gyík"

_______________________________________________________________________________________ 

          Scelidosaurus 

                     

   Sajnos, a Scelidosaurusról elég hiányos ismereteink vannak, hiszen csupán egy példány csontváza került elő. Csak feltételezzük, hogy négy lábon járhatott, mint a többi Ankylosauria, mivel mellső végtagjainak csontjai nem maradtak fent.  

Időszak: alsó jura / Mérete: 3-4 m / Tömege: 200-250 kg / Lelőhely: Európa         Nevének jelentése: a ,,lábas gyík"                                                               

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Ragadozó ankylosauriák.

(Kelemen Otto (Sárvár), 2011.12.12 12:37)

Voltak húsevo ankylosauriák is? Érdekes volna megtalálni erre a kérdésre is aválaszt.
Takács úr, On szerint volotak vagy lehettek ragadozó ankylosauriák?
Ha valahol ír róla, akkor elnézést a kérdésért mert még nem olvastam át az egész oldalt.
Kelemen O.

Re: Ragadozó ankylosauriák.

(Takács Péter, 2011.12.19 16:57)

Szerintem nem voltak ragadozó Ankyloszauriák. A fogazatuk nem alkalmas hús fogyasztására de lehet, hogy már találtak ilyet, csak én még nem tudok róla.

Kedvencem az ankyloszaurusz

(Szabó János, 2011.08.22 15:55)

Az én kedvenc dínóm az ankyloszaurusz. Mert hasonlít a tatura. Csak nagyobb és a farkavégén van bunkó. Érdekes állatok lehettek. Nem de?