Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Magyar dinoszauruszok

 

 

   Ebben a bejegyzésben leírok néhány információt az általam ismert dinoszauruszokról, melyeket Magyarország vagy volt Magyarország területén találtak meg (itt találhattok olyan információkat vagy mondatokat is, melyek az oldal más részein szintén fel vannak tüntetve).

 

           Magyarosaurus

   Ez a dinoszaurusz nem teljesen ,,magyar", mivel a mai Erdély területén találták meg, de megtalálása idején ez a terület még Magyarországhoz tartozott. 1915-ben Napocsa Ferenc, aki román eredetű magyar nemesi családhoz tartozott, fedezte fel elsőként ezt a fajt. A Magyarosaurus talán azért volt ilyen kicsi a többi Sauropodához képest (az emberhez képest azért elég nagy volt), mert akkoriban Európa nagy részét víz borította és ez a faj pedig egy olyan szigeten élt, ahol kevés volt a növényi táplálék és semmilyen ragadozó sem élt ott. Kis mérete miatt a tudósok először azt hitték, hogy egy kölyök Sauropodáról van szó. Ám 2010-ben a vizsgálatok kimutatták, hogy egy új faj leleteit fedezték fel. Könnyen felismerhető arról, hogy a lábának egyik ujján nagyobb volt a karma, mint a többin.

Időszak: felső kréta / Mérete: 6 m / Tömege: 1 t / Lelőhely: Magyarország, Románia /     Nevének jelentése: a ,,magyar gyík'' 

       

 

 

                                         Hungarosaurus

    A Hungarosaurus első maradványai a Bakonyból kerültek elő 2000-ben egy Iharkút és Németbánya közti bauxitbányából. Ez az Ankylosauria a bakonyi lelőhely leggyakoribb dínója és egyben az Ankylosauriák egyik legidősebb képviselője. A testét beborító páncélzat több száz darabból áll, amely kitűnő védelmet nyújtott a támadóval szemben. Részleges csontvázának 450 csontja őrződött meg (melynek legtöbb darabja a páncélzata), ám még nem került elő a teljes koponyája. 

Időszak: kréta / Mérete: 4 m / Tömege: x t / Lelőhely: Magyarország                   Nevének jelentése: a,,magyarországi gyík"

           


 

Új dinoszurusz fajt fedezett fel a MTA-ELTE Lendület Dinoszaurusz Kutatócsoportja a Bakonyban!

 

 

 

 

 

  A régészek egyik legfontosabb feladata, hogy mindent kiderítsenek erről az új kis termetű növényevőről, legfőképpen azt, hogy miért volt ilyen kicsi. Ennek a dínónak a Trabant-teknőssel (egy korábban felfedezett teknősfélével) ellentétben még nem adtak nevet. A bakonyi ásatáson az elmúlt napokban több száz más csont-, illetve fogmaradványt is találtak, valamint további jelentősebb felfedezéseket is tettek - ezekről sajnos még nem tájékoztattak minket. Az ásatáson egy másik dinoszaurusz, a Hungarosaurus tormai, a négy lábon járó, páncélos dinoszaurusz részleges csontváza is előkerült, feltárása még folyamatban van. 

 

 az új faj csontvázának illusztrációja

 

 

 

 


 

 

 

  

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

balazs.david@yahoo.com

(David Balazs, 2016.01.11 11:45)

"A régészek egyik legfontosabb feladata, hogy mindent kiderítsenek erről az új kis termetű növényevőről"
Régészek...???

Re: balazs.david@yahoo.com

(Szerkesztő, 2016.01.23 18:10)

Paleontológusok.

gratulálok

(szandi, 2012.11.22 14:34)

szia. tetszik,hogy leírtad ezeket az információkat. Nagyon érdekesek és tanulságosak. Csak gratulálni tudok.
u.i.: Az oldalad is nagyon tetszik.
még egyszer: Gratulálok az oldalért és a magyar dinoszauruszok információja ért

Kiss Gyula, Magyarország

(Remélem, hogy meglesz..., 2012.01.20 16:39)

Remélem, hogy egyszer majd meglesz az egész Hungarosaurus csontváz. Nagyon érdekes lenne a komplett csontváz szerint elkészíteni az állat mását. Úgy pontosan láthatnánk a Hungarosaurus valódi alakját. Érdekes lenne. Nem?
Amúgy nagyon tetszik az oldal. De látom, hogy felesleges a dícséret, mert mások is csak csupa jó kritikát írnak.

Udvozlettel,
Gyula

Re: Kiss Gyula, Magyarország

(panni0321, 2012.04.18 15:53)

Egyetértek , és én is gratulálok az oldalnak!

Remek az oldal ...

(R.T., 2012.03.30 10:37)

Tetszik az oldal.

Gratulálok.
Tibor

Nem is olyan kicsi.

(Fekete József. Léva, Szlovákia, 2012.03.01 15:57)

Szerintem a Magyarosaurus nem is volt olyan kicsi. Még díno léptékkel sem. Hisz 6m azért már valami. Mai állatokból 6 méteres nincs túl sok.
Úgy hogy ez a magyarosaurus egy jól megtermett állat volt.

Minden jót.
Józsi Léváról

Szuper!

(Tóth Krisztián, Miskolc, 2012.02.10 14:13)

Nem is tudtam eddig, hogy ilyen weboldal is van a neten. Csak véletlenul akadtam rá. Nagyon tetszik. Ezentúl rendszeres látogató leszek.
Gratulálok az alkotónak.
Minden jót.
Krisztián

Kázmér József, Magyarország, 8 éves

(Legjobb a képgaléria, 2012.02.02 08:08)

Tetszik az oldal de legjobban tetszik a képgaléria, mert szép képek vannak benne. Sokszor nézegetem oket. Tetszik ahogy megnagyobbodnak a képek amint rájuk mutatok. Jól meg van csinálva.

Udvozletttel.
József

Nem is gondoltam volna

(H. Ferenc, Salgótarján, 2012.01.17 10:35)

Nem is gondoltam volna, hogy ennyi magyar származású dinoszaurusz van. Nagyon érdekes.
Szép az oldal. Már régóta látogatom ezt az oldalt és nagyon tetszik. Karácsonykor is sokszor voltam rajta. Nagyon megorultem, mikor felfedeztem új részeket. Mint pédául ezt a magyar dínókról.

Végul szeretnék jó egészséget, sikerekben gazdag és nagyon boldog új évet kívánni.
Ferenc

Re: Nem is gondoltam volna

(Takács Péter, 2012.01.17 17:08)

Köszönöm szépen, neked is boldog, sikerekben gazdag új évet kívánok!